Home | Hírek | Pizsamában, otthonról – 50 ezren csinálják így Magyarországon
CSERE-KLIKK Forgalomnoveles | Szerezz ingyenes latogatakat weboldaladra, kozossegi tartalmaidra

Pizsamában, otthonról – 50 ezren csinálják így Magyarországon

Magyarországon a hivatalos adatok szerint 50 ezer körül vannak, akik otthonról, távmunkában végzik munkájukat. De sokkal többen, becslések szerint 200 ezren rugalmasan, a mobil- és távmunkát irodai munkavégzéssel vegyítve dolgoznak, írja az itbusiness.hu.

Jelenleg a 15-74 év közötti foglalkoztatottak mindössze 3 százaléka dolgozik így – áll a KSH adataiban. A rendszeresen távmunkázók 41 700-an, az alkalmiak 52 700-an vannak. Távmunka terén a férfiak vezetnek: a “rendszeresek” között mintegy 25 ezren vannak, míg a nők csak 17 ezren.
Az Egyesült Államokban a munkavállalók egynegyede, az Európai Unióban a foglalkoztatottak 13 százaléka távmunkás. Az EU-ban a csúcstartó Hollandia és Dánia 20 és 18 százalékkal, a sereghajtó Portugália 2 százalékkal.

A távmunka nem munkakör, hanem rugalmas munkaszervezési módszer, elsősorban adott feladatokra definiálható. Így olyan feladatokat lehet ellátni, amelyek

– szellemi aktivitást igényelnek,

– erősen támaszkodnak az információs feldolgozásra,

– jól meghatározott céljaik és világosan mérhető eredményeik vannak,

– a munkavégzés számítógépen történik,

– a kapcsolattartás elektronikusan is megvalósulhat.

Távmunkára “termett” a szoftverfejlesztés, a projektmenedzsment, egyes call centeres feladatok, könyvelés, bérszámfejtés. Az elmúlt egy évben másfélszer több cég kereste fel tanácsért a Magyar Távmunka Szövetséget (MTMSZ-t), mint korábban – mondta el a lapnak Tóth Adrienn elnökségi tag. Szerinte amikor a vállalatok távmunkában gondolkodnak, akkor az irodaterek optimalizálását is meg szeretnék oldani a desk-sharing (közös, megosztott munkahely) bevezetésével, családbarát munkahelyeket szeretnének kialakítani, miközben a munka és magánélet egyensúlyának megteremtésén fáradoznak.

A távoli munkavégzésre azok alkalmasak, akiknek a szakmai felkészültsége átlagon felüli, hiszen távolból nehezebb csak úgy átrohanni a szomszédos irodába támogatást kérni. A szakmai tudáson kívül a személyiség is kulcsfontosságú: a távmunka azoknak kedvez, akik kellő önállósággal és szervezettséggel képesek beosztani, megtervezni feladataikat és a határidőket. Nem ajánlott azoknak az állandó távoli munkavégzés, akik igénylik a folyamatos személyes kontaktust és szociális közeget, munkájukban kevésbé alkalmasak az önálló munkavégzésre; írásosan, virtuálisan kevésbé képesek hatékonyan kommunikálni, zavarja őket az elszigeteltség.

Az, hogy valaki távmunkás, nem jelenti azt, hogy kevesebbet keresne, azonban a munkáltató kihasználhatja a regionális munkabér-különbségeket. Ha egy budapesti cég vidéki munkaerőt foglalkoztat távmunkában, esetenként 30 százalékos is lehet a megtakarítás. Továbbá kisebb irodát kell bérelni, olcsóbb annak a fenntartása, nem kell támogatnia az alkalmazott napi munkába járását, csökkennek a táppénzes napok.

Attól, hogy valaki távmunkás, még aktívan tud csatlakozni a cég mindennapi életéhez. A távmunkásnak láthatóvá kell tennie munkáját, folyamatosan kommunikálnia kell kollégáival, a közvetlen felettessel nemcsak írásban, hanem a virtuális platformokon keresztül is. A távmunkásnak illik betartani a kitűzött határidőket, jó, ha bejár a heti, havi megbeszélésekre, a vállalati eseményekre, csapatépítő eseményekre.

itbusiness.hu

Szólj hozzá

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*