Home | Hírek | Intelligens távmunka-állomások kialakítása a cél – Nemzetközi tanácskozás volt Magyarországon
CSERE-KLIKK Forgalomnoveles | Szerezz ingyenes latogatakat weboldaladra, kozossegi tartalmaidra

Intelligens távmunka-állomások kialakítása a cél – Nemzetközi tanácskozás volt Magyarországon

  
2013. szeptember 17-19-én Budapesten, Börcsön és Tényőn találkoztak a MICROPOL projekt partnerei. A tematikus szeminárium és tanulmányút célja az intelligens távmunka-állomások (Smart Work Centers) sikerét meghatározó társadalmi elfogadottság megteremtése, valamint azon támogató háttérfeltételek meghatározása, amelyek vonzóvá teszik az atipikus foglakoztatási módokat a vidéki területeken is.A 2012. januárjában indult program keretében a 10 országból érkező partnerek a saját régiójukban szerzett tapasztalataikat osztották meg egymással hazánkban az atipikus foglalkoztatási formák társadalmi hatásainak feltérképezése érdekében.  A rendezvénysorozat első napján, a 2013. szeptember 17-i szemináriumon a partnerrégiók „jó gyakorlatainak” megismerése mellett tematikus csoportmunka vette kezdetét hazai szervezetek és sikeres kezdeményezések bemutatkozásával.Szeptember 18-án a projektpartnerek képviselői két Győr közeli vidéki településen, Börcsön és Tényőn ismerkedtek az ott működő IKSZT-k (Integrált Közösségi Szolgáltató Terek) közösségi szolgáltatásaival, a közösség összetartó erejét növelő és megtartó kezdeményezésekkel.
A nemzetközi szintű egyeztetés eredményeképpen a társadalmi összefogás és a támogató szolgáltatások együttesen járulnak hozzá az atipikus foglalkoztatási formákelterjedéséhez, valamint megteremtik a MICROPOL projekt keretében meghatározott intelligens távmunka-állomások kialakításához szükséges feltételeket.

A hazai MICROPOL találkozó az IFKA Iparfejlesztési Közhasznú Nonprofit Kft. és a Nyugat-Pannon Terület- és Gazdaságfejlesztési Szolgáltató Nonprofit Kft. közös szervezésében az Interreg IVC program támogatásával valósult meg.

A Micropol-ról röviden:
A MICROPOL elnevezésű projekt a vidéki atipikus foglalkoztatási formák (elsősorban a távmunka-állomásokon történő munkavégzés) és az információs és kommunikációs technológiák (IKT) szorosabb együttműködése segítségével kialakítható úgynevezett intelligens távmunka-állomások (SWCs) létesítésével és széleskörű alkalmazásával kapcsolatos politikai ajánlások megfogalmazására vállalkozik.  

Az intelligens távmunka állomások kialakításának legfőbb előnyei között érdemes megemlíteni az ingázásra szánt idő csökkenésének vagy részleges megszűnésének eredményeképpen elérhető környezetterhelés és károsanyag-kibocsátás csökkenését, a munka-magánélet közötti egyensúly jobb fenntartását, az otthoni tudás-alapú munkavégzés nemzetközi piacához történő jobb hozzáférést valamint a vidéki megélhetés lehetőségének megteremtését, mely egyben biztosítja a kihívásokkal teli munkalehetőségek és önmegvalósítás meglétét is, melyeket a tudás-alapú gazdaság tradicionálisan a városi területekhez köt.

A MICROPOL projekt felismerve a távmunka-állomások kialakításának és szervezésének gazdasági, társadalmi és környezeti előnyeit olyan európai vidéki régiókat egyesít, melyek mindegyikére nagy nyomás nehezedik a munkalehetőségek számának csökkenésével párhuzamosan folyamatos növekedést mutató munkanélküliség növekedésének közvetlen hatásaként megfigyelhető képzett humánerőforrás elvándorlása.

Az eredmények között szerepel esettanulmányok gyűjteményének összeállítása, jó gyakorlati útmutató kidolgozása valamint az önfenntartó távoli munkaállomások megvalósítását elősegítő regionális terv kialakítása beleértve a szükséges politikai javaslatok megfogalmazását is mind a belső, mind pedig a külső disszeminációs tevékenység érdekében.

További információ:  http://www.micropol-interreg.eu/

  

Szólj hozzá

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*