Home | Hírek | Itt a kánikula? Váltson távmunkára!
CSERE-KLIKK Forgalomnoveles | Szerezz ingyenes latogatakat weboldaladra, kozossegi tartalmaidra

Itt a kánikula? Váltson távmunkára!

Ha beköszöntenek a legizzasztóbb nyári napok, a számítógéppel dolgozó munkavállalók megpróbálkozhatnak azzal, hogy a fülledt irodák és a tömegközlekedési terror helyett otthonról, vagy valamilyen kellemes környezetből végzik el napi teendőiket. Tippek és veszélyek egy csokorban.

Az iroda csomó szempontból jó dolog tud lenni, használhatjuk a céges gépeket, nyomtatókat, fénymásolót és kávéfőzőt, megbeszélhetjük a napi teendőket a kollégákkal, vagy épp meglóghatunk az irodaház ebédlőjébe. De a kánikulai napokon pokollá is változhat az irodai munka.

Ha nincs légkondi, az a baj. Ha van, akkor valaki úgyis extrém hűtésre állítja, aminek megfázás a vége. A tömött, emberszagú buszokon és metrókocsikban bejárva már reggel úgy érezzük magunkat, mintha kifacsartak volna. Ráadásul sok helyen nem tehetjük meg, hogy a hőmérsékletnek megfelelően öltözve (tehát szinte sehogy) pihegünk a gép előtt. Épp ezért, aki technikailag és a céges működési kódex alapján megteheti, kipróbálhatja a kényelmes távmunkát.

Elsőre “le kell hűtenünk” a kedélyeket, sajnos a távmunka sokaknak nem választható opció, hiszen gyakran olyan erőforrásokkal kell dolgoznunk, amelyek csak az irodában érhetők el. Azonban sok olyan feladatkör adódhat az adatrögzítési munkáktól a cikkírókon át az internetes alkalmazások teszteléséig, amit otthonról, vagy bármilyen egyéb helyről is el lehet végezni. Épp ezért, amikor távmunkán gondolkozunk, vegyük számba, milyen feladatokat kell nap közben ellátnunk, és ezekhez milyen mértékben van szükségünk olyan adatokra, eszközökre, vagy akár emberekre, amik és akik csak az irodán belül érhetők el.

Ha a listázás végén azt találjuk, hogy bizony szinte minden “hozzávaló” elérhető valamilyen webes forrásból, a cég felhő-tárhelyéről, esetleg távolról is kapcsolódni tudunk a vállalati hálózatokhoz és szerverekhez, már indulhatunk is a rendszergazdához új tervünkkel. Ilyen esetekben – gyakran némi rendszergazdai beállítgatás és konfigurálás után – akár saját laptopunkkal, saját internet-elérésünkön keresztül is dolgozhatunk úgy, mintha az irodában ülnénk. Az alábbiakban sorba vesszük az egyértelmű előnyöket, és persze azokat a kérdéseket is, amelyekre oda kell figyelnünk a távmunka során.

Amiért jó

Ez a szakasz a legegyszerűbben megválaszolható. Kánikula esetén dolgozhatunk otthonról, a kádból, vagy a hétvégi ház kertjében felállított medencéből, megspóroljuk a bejárás és hazajutás kellemetlenségeit. Ezt talán nem is ragoznánk tovább…

Amire figyelni kell

Először is bizonyosodjunk meg róla, hogy rendelkezésünkre áll minden az otthoni munkához. Saját laptopunk megfelel minden követelménynek? Azon is fent van minden olyan szoftver és alkalmazás, ami a munkavégzéshez szükséges? Arra is figyeljünk, hogy stabil internet-kapcsolatunk legyen. Az otthoni WiFi tökéletes megoldás, ha pedig messzebbről, máshonnan dolgoznánk, legyen nálunk elegendő adatforgalmi kerettel rendelkező mobilnet-stick, vagy okostelefonunkról is megoszthatjuk az internet-elérést. Nézzük meg jó előre, van-e álmaink távmunka-helyén megfelelő 3G vagy 4G lefedettség, egy rosszul ellátott vidéki helyen EGDE mellett szinte lehetetlen dolgozni.

Emellett nagyon fontosak az egyéb kommunikációs módszerek is. Ha főnökünk vagy kollégáink egyeztetnének velünk, elengedhetetlen a folyamatos mobil kapcsolat, de a komolyabb megbeszélésekhez akár videótelefonálásra, videókonferencia-megoldásokra is szükség lehet.

Egy kicsit a biztonságról is érdemes beszélni itt, hiszen a céges kommunikáció, a vállalati szerverek elérése, vagy a bizalmas adatok küldözgetése olyan tevékenység, amire rosszindulatú célzattal is “rárepülhet” bárki. Legyen tehát biztonságos mobilnetünk, bekapcsolt szoftveres tűzfalunk, és még így is próbáljuk elkerülni az olyan érzékeny tevékenységeket publikus WiFiről vagy megosztott mobilnetről, mint például a netbank használata. Tapasztalatok szerint a távmunkát nem szabad egy vagy több hetes eltávozással nyitni, inkább tervezzünk be rövid, egynapos tesztidőszakokat, amikor gyorsan kiderülnek a hiányosságok, követelmények, amelyeket másnap már az irodából próbálhatunk orvosolni. Ha pedig minden problémát megoldottunk, máris lehet kezdeni a munkát az otthoni kádból, vagy a Balaton partjáról – már csak arra kell figyelnünk, nehogy a számítógép is hőgutát kapjon.

Szólj hozzá

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*