Home | Hírek | A távmunkával nő a teljesítmény, kisebb a frusztráció
CSERE-KLIKK Forgalomnoveles | Szerezz ingyenes latogatakat weboldaladra, kozossegi tartalmaidra

A távmunkával nő a teljesítmény, kisebb a frusztráció

Az otthoni munkavégzés révén nő a teljesítmény, az elégedettség, csökken a fluktuáció és a személyes jelenlét hiánya sem akadályozza a karrierépítést – állapította meg egy kutatás.

A Stanford Egyetem munkatársai Kína legnagyobb utazási irodájánál, a 13 ezer főt foglalkoztató CTrip-nél végezték a kísérletet. A cég azért döntött a széles körű felmérés elkészítése mellett, mert szerette volna csökkenteni az irodaköltségeket, valamint a call centerben az elvándorlást – írta az oDesk.com.

A CTrip fontolgatta az otthoni munkavégzés bevezetését, ugyanakkor attól tartott, hogy a munkatársak műszakvezetőik ellenőrzésétől távol a megszokottnál rosszabbul fognak teljesíteni. A repülőjegy- és a hoteldivízió munkatársai közül körülbelül ötszázan érdeklődtek az otthoni munkavégzés iránt, és közülük 255-en tudtak részt venni a 9 hónapig tartó kísérletben (legalább 6 hónapja a cégnél voltak, rendelkeztek szélessávú internettel otthon, valamint külön szobával, ahol dolgozhattak).

Akiknek páros szám a születésnapjuk, azok dolgozhattak otthonról, akiknek páratlan, azok maradtak az irodában és képezték a kontrollcsoportot. A két csoport teljesen egyforma műszakrendben, ugyanazon csoportvezetők felügyelete mellett, megegyező IT-infrastruktúrával és bónuszrendszerrel dolgozott. Az egyetlen különbség a munkavégzés helyszíne volt.

Az otthonról dolgozók teljesítménye 13 százalékkal emelkedett a kontrollcsoporthoz képest. Ebből 9,5 százalék a műszakon belül munkával töltött idő növekedése, 3,5 százalék pedig a ledolgozott percekre jutó hívásszám bővülése. A kontrollcsoportnak nem csökkent a teljesítménye, függetlenül attól, hogy nem kedvezett nekik a szerencse, és nem kerültek be az otthon dolgozók közé.

A másik fontos eredmény, hogy az otthonról dolgozók között az elvándorlás drámai csökkenést mutatott: 50 százalékkal kevesebben hagyták el a céget. A dolgozói elégedettségi, valamint a hozzáállást vizsgáló kérdőívekben pedig jelentősen pozitívabb képet mutattak válaszaik. Végül, de nem utolsó sorban, a cég munkatársanként körülbelül 2000 dolláros megtakarítást ért el az otthoni munkavégzés lehetővé tételével.

A kísérlet végezetével mindenki lehetőséget kapott arra, hogy az otthoni munkavégzést válassza. Az korábbi távmunkások fele maradt otthon, a kontrollcsoportból pedig kétharmad maradt az irodában, egyharmad pedig az otthoni munkára váltott. Azt találták, hogy akik jól teljesítettek otthon, azok maradtak, akik kevésbé, azok inkább visszamentek a cég telephelyére.

Szólj hozzá

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*